top of page

Saalistusleikki on jokakissanoikeus

- ethän jätä kissaasi vaille tätä hyvinvoinnille äärimmäisen tärkeää toimintaa

Kissa leikkii vauhdikkaasti onkivapalelulla.

Saalistus on kissalle mitä lajityypillisintä käyttäytymistä. Ilman mahdollisuutta sen toteuttamiseen, kissa kärsii. Saalistukseen ei kuitenkaan tarvitse kuulua vapaana ulkoilua (saati verta ja suolenpätkiä), vaan onneksi kissoille on monenlaisia ihania leluja tähän tarkoitukseen.


Oikein toteutetulla saalistusleikillä on paljon positiivisia vaikutuksia, joista kerron tässä blogipostauksessa. Kerron myös mitkä asiat ovat oleellisia, jotta leikkinne vapauttaisi kissasi aivoista maksimaalisesti hyvänolonhormoneja eli endorfiineja.


Kaikki kissat eivät ole kovin leikkisiä pentuiän jälkeen. Opettelemalla leikkimään oikealla tavalla ja tunnistamalla kissasi lempisaaliseläimen, voit saada minkä tahansa kissan löytämään leikkimisen riemun uudelleen.


Tässä blogitekstissä:


Miksi kissani ei leiki?

Moni kissanomistaja on kertonut minulle, että kissa ei ole ollut kiinnostunut leikkimisestä enää pentuiän jälkeen. On totta, että pennuilla on suurempi tarve leikkiä. Leikin avulla pentukissa harjoittelee aikuisiällä tarvittavia taitoja kuten saalistusta, reviirin hallintaa ja puolustautumista petoeläimiltä.


Kuitenkin myös aikuisella kissalla on voimakas sisäsyntyinen tarve saalistaa. Jos tämä tarve tuntuu kissaltasi puuttuvan, saattaa jokin olla vialla. Yleisimpiä syitä ovat oikeanlaisen saalistusleikin puute, sairaus, psyykkiset syyt ja ylipaino.


Oikeanlaisen saalistusleikin puute

Kissa on lelujen ympäröimä, muttei ole kiinnostunut niistä.

Se, että kissa ei innostu leikkimään itsekseen EI ole vielä leikkimishaluttomuutta. Kissat ovat usein mukavuudenhaluisia eivätkä ne välttämättä jaksa nähdä vaivaa leikkiäkseen nurkassa lojuvalla leluhiirellä. Luonnossakaan kissa ei innostu raadoista, vaan sen aistit ovat kehittyneet bongaamaan pieniä liikkuvia olentoja.


Jos sinulla on lemmikki, olet velvollinen tarjoamaan sille mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen. Sisäkissan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että (muiden virikkeiden ohella) leikität kissaasi säännöllisesti.


Pelkkä leluhiiren heittely tai onkivapalelun heiluttelu ei kuitenkaan riitä kaikille kissoille motivaatioksi. Usein saalistusvietin herättämisessä on kyse pienistä jutuista ja leikkitekniikan hiomisesta. Tähän saat täsmävinkit Kissan ammatinvalintatestissä.


Mikäli sisäkissaa ei aktivoida riittävästi, voi seurauksena olla tylsistyminen, ylensyöminen tai joskus vakavampi masennustila. Virikkeiden vähyys voi johtaa myös aivojen ennenaikaiseen rappeutumiseen (Feline cognitive dysfunction syndrome), ylipainoon ja käytösongelmiin.


Sairaus

Vähentyneen leikkihalun taustalla voi joskus olla sairaus, joka tekee liikkumisesta kivuliasta, esim. nivelrikko. Jotkin vaivat aiheuttavat rasituksensietokyvyn heikkenemistä, kuten sydänsairaus tai anemia, jonka vuoksi kissa ei jaksa liikkua kuten ennen.


Ensimmäisenä kannattaakin suunnata eläinlääkäriin, jos kissasi käytös on viime aikoina muuttunut.


Psyykkiset syyt

Leikkihaluton kissa voi olla masentunut tai ahdistunut. Stressinaiheuttajat, kuten huonot kemiat toisen kissan kanssa tai muutokset kissan ympäristössä, voivat aiheuttaa kissalle niin suuren ahdistuksen, ettei se joko uskalla tai pysty keskittymään leikkimiseen.


Pitkään vaille virikkeitä jäänyt kissa voi turhautua ja masentua niin, että se kehittää muita (haitallisia) hyvänolonhormonien lähteitä, kuten ylensyömisen. Virikkeettömyys altistaa myös käytösongelmille, kuten kissojen välisille tappeluille ja vääriin paikkoihin virtsaamiselle.


Ylipaino

Ylipainoinen kissa istuu puntarin edessä.

Lihavuus voi vähentää leikkihaluja sekä fyysisten että psyykkisten syiden kautta. Ylipainoisen kissan on raskaampi juosta saaliin perässä ja se väsähtää helpommin ennen kuin saa saaliin kiinni. Tästä johtuva turhautumisen tunne opettaa kissalle, että jatkossa ei kannata edes yrittää. Ylipainoinen kissa myös satuttaa itsensä saalistusleikin tiimellyksessä helpommin ja tästä voi seurata leikkiin liittyvää pelkoa.


Stressiperäinen tunnesyöminen voi johtaa lihoomisen kautta leikkimisen vähentymiseen. Tunnesyöminen myös itsessään koukuttaa kissaa hakemaan hyvänolon tunnetta syömisestä saalistamisen sijaan. Mekanismi on sama kuin ihmisillä esim. uhkapeleissä tai päihteissä.


Kissaa tulisikin opastaa uudelleen saalistusleikistä vapautuvien endorfiinien lähteille - syömiskiksien sijaan.


Mitä hyötyä kissan leikittämisestä on?


Oikein toteutettuna saalistusleikki:

  • vapauttaa hyvänolonhormoneja eli endorfiineja

  • ehkäisee aivojen ennenaikaista rappeutumista

  • ylläpitää lihaskuntoa

  • purkaa stressiä

  • kohottaa kissan itsetuntoa

  • vahvistaa sinun ja kissasi välistä sidettä


Säännöllisesti harrastettu saalistusleikki voi vähentää:

  • vääriin paikkoihin virtsaamista

  • kissojen välistä aggressiivisuutta

  • omistajan yöllistä herättelyä

  • ylensyömistä

  • vierasesineiden syömistä (pica)

  • ympäristön tai elämäntilanteiden muutoksista johtuvaa stressiä

  • pelokkuutta / arkuutta

  • eroahdistusta

  • tavaroiden tuhoamista

Kissa on silpunnut vessapaperirullan.

Millaiselle kissalle saalistusleikki sopii?

Saalistusleikki sopii ihan kaikenlaisille kissoille iästä ja terveydentilasta huolimatta. Ainoan poikkeuksen tekevät akuutisti sairaat kissat, joita ei tule rasittaa, ennenkuin eläinlääkäri antaa luvan.


Kroonista sairautta kuten suolistovaivoja, munuaisvikaa tai kilpirauhasen liikatoimintaa potevaa kissaa kuitenkin saa ja pitää aktivoida. Nekin kaipaavat virikkeitä ja onnistuneen saalistuksen tuottamalla mielihyvällä voidaan saada positiivisia vaikutuksia kissan terveydentilaan.


Leikin vauhtia ja voimakkuutta sekä leikkitiheyttä tulee säätää yksilön tarpeiden mukaan. Esimerkiksi nivelrikkoisen tai voimakkaasti ylipainoisen kissan kanssa ei ole suotavaa houkutella kissaa kovin äkkinäisiin loikkiin tai sydämenvajaatoimintaa sairastavan kanssa juoksuttaa kissaa läkähdyksiin.


Sopivaa rasituksen määrää kannattaa tiedustella omalta eläinlääkäriltä.


Mikä on paras tapa toteuttaa saalistusleikki?

Saalistusleikki onnistuu parhaiten onkivapalelun avulla. Onkivapalelulla tarkoitetaan lelua joka on narun avulla kiinni kepissä. Ihminen ohjaa lelua kepin avulla. Tämä eroaa irtoleluista siinä, että lelu on koko ajan liikuteltavissa ja siten muistuttaa enemmän aitoa saaliseläintä kuin vain heittomatkan liikkuva hiiri tai pallo.


Heiteltävät lelut ovat toki monien kissojen mieleen ja niillä voit hyvin leikkiä jatkossakin, mutta saalistusleikki onnistuu parhaiten kun lelu on jatkuvasti sinun ohjattavissasi.

Kissa leikkii onkivapalelulla, jossa sulkia ja pallo.

Mikä saalistusleikissä voi mennä pieleen?

Kaksi yleisintä virhettä kissojen leikittämisessä ovat leikittäminen laser-lelulla sekä ajatus siitä, että kissat kyllä leikkivät keskenään niin minun ei tarvitse.


Laserlelut

Kissojen laserlelut ovat monelle kissalle lempileluja, mutta oletko tullut ajatelleeksi kuinka turhauttavaa voi olla, ettei pistettä voi ikinä saada kiinni? Tästä on valitettavasti ihan tieteellisiä tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet laserlelujen käytöllä olevan haitallisia vaikutuksia kissoille.


Mikäli kissallasi ei ole minkäänlaisia käytösongelmia eikä se vaikuta turhautuneelta laserlelulla leikkimisen jälkeen, voit kuitenkin käyttää sitä kissasi kanssa silloin tällöin. Muista vain leikin lopulla ohjata laserpiste kiinteään leluun, jonka kissa voi oikeasti saada kiinni.

Kissa katsoo laserlelun tekemää punaista pistettä.

Kissojen välinen leikki

Monessa kissaperheessä tunnetaan käsite “iltavillit”. Kun hämäräaktiiviset viiksivallumme saavat energiapiikin, ne innostuvat usein joko keskinäisiin leikkeihin tai painelemaan kirjaimellisesti pisin seiniä.


Kissojen välinen leikki on usein väijymistä, peräkanaa juoksemista ja painimista. Siihen voi kuulua myös erilaisia tassuhippoja ja piiloleikkejä. Kaikessa viihdyttävyydessään nämä leikit eivät kuitenkaan korvaa saalistusta matkivia leikkejä.


Suurin ero saalistuksen ja kissojen keskinäisen leikin välillä on se, että saaliseläin on selvästi kissaa pienempi ja se on tarkoitus syödä.


Saaliseläimelle annetaan myös tappamistarkoituksessa tehty puraisu. Tutkimusten mukaan juuri tämä puraisu vapauttaa endorfiineja eli hyvänmielenhormoneja kissan aivoista. Samaa ei tapahdu kissojen välisissä leikeissä.


Oikein toteutettuna saalistusleikki on myös privaattia laatuaikaa omistajan kanssa ja se lujittaa teidän välistä suhdettanne.


Herätä leikkimieli oikeanlaisella leikkityylillä

Kissoilla on luontaisia taipumuksia olla kiinnostunut tietyn tyyppisistä saaliseläimistä. Ei myöskään ole ihan se ja sama miten kissan kanssa leikitään. Saalistusleikissä on oleellista toimia kuten oikea saaliseläin ja välillä saatetaan tarvita käänteistä kissapsykologiaa sisäisen metsästäjän herättämiseksi.


Koostin parhaat vinkkini tähän leikkimieliseen Kissojen ammatinvalintatestiin

tuottamaan leikkimisen riemua sinulle ja kissallesi.


Testi sopii hyvin kissoille, jotka eivät vaikuta kiinnostuneelta saalistusleikeistä, mikäli haluttomuuden takana ei ole terveydellistä syytä. Leikkimieli voi herätä, kunhan saaliseläin ja leikkityyli ovat kohdillaan.


Vaikka kissasi leikkihaluissa ei olisi mitään vikaa, opit testin avulla kenties jotain uutta kissastasi. Tuntemalla kissasi mieltymykset vältyt tulevaisuudessa helpommin hutiostoksilta. Samalla kun omat leikkitaitosi hioutuvat huippuunsa, kissasi stressitasot laskevat ja itsetunto nousee.


Riemukkaita leikkihetkiä!



Kissa valmiina hyökkäämään saaliin kimppuun.


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page