top of page

10 käskyä kissanomistajalle

Päivitetty: 2. heinäk. 2023


Seuraavat ohjeeni ovat yleisluontoisia. Ne eivät tarkoita, että jokainen kissa vaatisi näitä jotta voisi olla onnellinen. Eivätkä ne tarkoita, että ongelmakäytös loppuisi vaikka kaikki olisikin kuten ohjeissa. Kissat ovat yksilöitä, joilla on yksilölliset tarpeet, taipumukset ja stressin käsittelykeinot. Monesti käytösongelman taustalla on myös sairaus, jolloin parhaatkaan olosuhteet eivät riitä. Ensimmäinen askel käytösongelman ratkaisuun on käynti eläinlääkärin vastaanotolla.


1. Hiekkalaatikoiden määrä on n+1

Hiekkalaatikoita on hyvä olla yksi enemmän kuin kissoja talossa ja vähintään yksi per asuinkerros. Siivoa laatikot usein, ongelmatapauksissa aamuin illoin. Jotkut kissat ovat erityisen tarkkoja tästä. Ethän itsekään haluaisi käydä pöntöllä, jos se on edelliseltä jäänyt vetämättä?


2. Kissa ei jaa saalistaan!

Takavuosien suositussa Frendit-sarjassa oli jakso, jossa Joey-niminen kaveri oli treffeillä ravintolassa kauniin naisen kanssa. Joey maisteli kyllä tyytyväisenä naisen ruokia, mutta hermostui, kun deittikumppani yritti maistaa hänen lautaseltaan. Myöhemmin hän parahti ystävilleen: “Joey doesn’t share food!” (Joey ei jaa ruokaansa).


Kissatkaan eivät luonnossa jaa vapaaehtoisesti saalistaan, emokissan pennuille tuomia aterioita lukuunottamatta. Eikä pienistä saaliseläimistä paljon olisikaan jaettavaksi. Kissa siis metsästää ja syö yksin. Ruoan suhteen lajikumppanit ovat kilpailijoita, eivät mukavaa pöytäseuraa.


Vaikkei tilanne koskaan kärjistyisi varsinaiseksi kissatappeluksi, suosittelen lämpimästi kokeilemaan kissojen ruokkimista erillään.

3. Hänen korkeutensa tahtoo hänen korkeutensa


Kissalla on luontainen tarve kiivetä tähystämään, piiloutumaan ja lepäämään korkeisiin paikkoihin. Lähes kaikista kissakodeista löytynee raapimapuu, mutta aina tämä ei riitä. Tarkista ettei kiipeilypuuhun meno ole kissalle umpikuja ja että kiipeilypuu ei heilu tai muuten ole kiikkerä. Talouden muut kissat, koira, lapsi tai vaikka robotti-imuri voivat olla esteenä sillä ainoalla alastuloreitillä, mikä saattaa ahdistaa etenkin arempia kissoja.


Jatka kissalle turvallista reittiä kiipeilypuusta eteenpäin esim. kirjahyllyn päälle tai seinähyllyjen avulla tehtyä polkua toiseen kiipeilypuuhun tai muuta päälle turvallista reittiä alas lattialle. Ideioita löytyy esim. Helskatin Pinterestistä tai hakusanoilla cat shelves tai cat climbing wall. Matkan varrella on hyvä olla tarkkailuun sopivia tähystyspaikkoja sekä nukkumiseen sopivia pesämäisiä tasoja.


4. Saalistuspäivä on joka päivä

Kotikissat ovat usein leikkisiä pentuina, mutta saalistusvietti tuntuu osalta kissoista iän myötä hiipuvan. Luonnossa kissa saalistaa kuitenkin koko ikänsä ja onnistunut saalistus tuo kissalle mielihyvää. Sohvaperunakissa saattaakin olla masentunut ja toimintaterapian tarpeessa - järjestä kissalle päivittäin leikkihetki tai kaksi.


Leiki säännölliseen aikaan kissasi kanssa vähintään 1 x 10 min joka päivä. Säännöllisyys on rutiineja rakastavalle kissalle tärkeää. Kissa oppii odottamaan tuota teidän yhteistä leikkihetkeänne ja on leikkituulella.


Onkivapalelut tai kuivaruokanappuloiden heittely saalistettavaksi ovat hyviä saalistusleikkejä. Jos kissa ei ole leikkinyt pitkään aikaan, voit joutua houkuttelemaan joitain päiviä. Koita etsiä sopiva hetki itsellesi, josta on helppo pitää kiinni. Esimerkiksi aina ennen nukkumaan menoa. Päätä leikkihetki ruokintaan.


5. Kupiton keittiö

Kissalle luontaisin tapa hankkia ravintoa on etsiä saalis, yrittää napata saalis ja lopuksi syödä se. Eikä kävellä keittiöön ja maukua. Kotioloissa aito saalistustilanne on mahdoton. Melko lähelle pääset tarjoamalla ruokintaleluja, ruoan piilottamista sekä ruokintaan päättyvää saalistusleikkiä tai temppukoulua.



6. Tarjoa virikkeitä

Luonnossa kissa käyttää saaliiden etsimiseen ja nappaamiseen huomattavan osan hereilläoloajastaan. Kotioloissa harva pystyy tarjoamaan saalistuskokemuksia kissalle samaan tahtiin, joten kissan elämää kannattaa rikastuttaa tarjoamalla virikkeitä muullakin tavoin.


Edellä mainittu kupiton keittiö on jo iso askel, mutta monipuolisuus on hyväksi. Tavallisia tai interaktiivisia kissan leluja kannattaa sijoittaa ja piilotella eri puolille asuntoa ja välillä vaihdella niiden paikkaa.


Aidattu kissatarha tai parveke on erinomainen virike kissalle. Älä kuitenkaan jätä kissaa valvomatta ulkotarhaan. Aidan taakse ilmestyvät naapurin kissat tai villieläimet voivat säikäyttää kissasi pahoin, vaikka eivät kimppuun pääsisikään.


Myös lintujen ruokintalauta ikkunan takana, akvaario tai Youtuben “videos for cats” tarjoavat mielenkiintoista seurattavaa kissalle silloin kun et itse voi

seurustella kissasi kanssa.


7. Merkkailu sallittakoon

Kissa merkitsee reviiriään erilaisilla hajuilla. Negatiivisista hajuista puhuttaessa tarkoitetaan, että kissan mieliala on yleensä ahdistunut tai kiihtynyt. Negatiivisena merkkailuna pidetään virtsalla ja ulosteella merkkailua.


Positiivinen merkkailu taas tapahtuu kynsimällä sekä puskemalla. Silloin kissa on yleensä hyvillä mielin ja hajumerkkiin jäävä viestikin on sen mukainen.


Pidä huoli, että kissalla on riittävästi positiivisen merkkailun mahdollistavia paikkoja eri puolilla asuntoa. Kiipeilypuiden lisäksi erilaiset raapimalaudat ja poskiharjat tarjoavat kissalle mahdollisuuden jättää omaa hajuaan tutun ja turvallisen alueen merkiksi.


8. Seurustele kissasi ehdoilla - #meowtoo

Ethän ota kissaa kiinni, jos se kävelee poispäin sinusta? Tai pidä sitä väkisin sylissä?


Useimpien kissojen, kuten monesti meidän ihmistenkin, yksityisyyden raja kulkee hieman kauempana kehosta. Sinullakin voi olla hetkiä, jolloin et arvostaisi edes ystäväsi tai kumppanisi antamaa “halihyökkäystä”. Kissakin haluaa vapauden valita, milloin siihen kosketaan.


Silitä ja sylittele siis kissaasi mieluiten vain, kun se tulee sitä pyytämään. Kuuntelemalla kissan hienovaraista viestintää kissa oppii luottamaan sinuun ja vältät aiheuttamasta sille stressiä.


9. Muutos = kaaos

Kissat rakastavat rutiineja ja hallinnan tunnetta. Mitä ennustettavammin arki pyörii, sen tyytyväisempi kissa on. Luonnossa muutos merkitsee epävarmuutta ja epävarmuus uhkaa kissan henkeä.


Pidä mahdollisuuksien mukaan päivässä joitain rutiineja kuten leikki- ja ruokinta-ajat. Auta kissaa sopeutumaan isompien muutosten yhteydessä (esim. muutto tai uudet perheenjäsenet).


10. Tarjoa riittävästi resursseja

Monikissatalouksissa tulee ottaa huomioon kissojen ja resurssien määrä. Yksi kiipeilypuu ei välttämättä riitä kaikille.


Riittävyys riippuu kissojen keskinäisestä suhteesta ja mieltymyksistä. Tärkeimpiä resursseja eli ruokaa, vettä, hiekkalaatikkoja, sallittuja raapimispaikkoja, piilopaikkoja, tähystyspaikkoja, leluja ja nukkumispaikkoja tulisi olla niin ettei kissa joudu odottamaan vuoroa tai häätämään toista kissaa resurssia tarvitessaan.


Huomioi resurssien saavutettavuus myös, jos kotona on koiria tai pieniä lapsia, joita kissa arastelee.



Montako käskyä toteutuu sinun kissakodissasi?


Lisää vinkkejä kissan hyvinvointiin löydät ilmaisesta e-kirjastani täältä.


2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page