top of page

Kissojen ammatinvalintatesti

Asuuko teillä käärmeenlumooja, sulkamaisteri, ötökkäspesialisti vai perinteinen hiirikissa? Selvitä kissasi metsästysmieltymykset tämän leikkimielisen testin avulla.

Piirretty kissa opiskelee saaliseläimiä liitutaululta.
 

Testi on tehty yhteistyössä Lemmikkitarvike Yugien kanssa ja sisältää suosittelulinkkejä testiin sopiviin kissaleluihin, mukaan lukien testiin vartavasten suunnittelemani lelusetin! Linkkien kautta tehdyistä ostoista Helskatti saa pienen palkkion.


~Oletko koskaan harmitellut, kun vastaostettu kissanlelu menee rikki? Yugiella nimittäin on ihania Suomessa tehtyjä ekologisia kissanleluja, joissa on soljen avulla vaihdettava leluosa! Vaihtomahdollisuus säästää rahan lisäksi tilaa ja valmistusmateriaalien ympäristökuorma on pienempi, kun pärjää yhdellä varrella.


Yugie panostaa erityisesti kissa-asiakkaisiin ja olen ilolla tukemassa tämän tamperelaisen pienyrittäjän toimintaa ❣️🇫🇮 ~

 

Testiä ennen suosittelen lukemaan Saalistusleikki on jokakissanoikeus, jossa kerron miksi saalistusleikki on kivaa, mutta myös hyödyllistä ja mitä virheitä leikkiessä voit tehdä.


Tässä testissä on seuraavat osiot:


Esivalmistelut


1. Suunnittele leikkihetki päiväänne

Tarvitset kalenteristasi noin 5-10 min per kissa per päivä. Aina parempi jos saat varattua kaksi tällaista hetkeä päivääsi.


Kissat pitävät lyhyistä toimintatuokioista ja rutiineista; pidä siis leikkihetken ajankohta vakiona. Parhaita ajankohtia ovat aamu ja ilta - hieman ennen ruokintaa.


Leikkihetkien määrästä riippuen testiin menee n. 2-4 päivää. Aralla tai leikkimiseen tottumattomalla kissalla voi mennä pidempään, kun leikkimieltä houkutellaan rauhassa esiin.


2. Tarvitset erilaisia onkileluja

Saalistusleikit onnistuvat parhaiten onkileluilla. Yugie Toys on tehnyt Kissojen ammatinvalintatestiä varten oman setin. Nappaa omasi täältä. Setti sisältää seuraavat osat (jotka on ostettavissa myös erikseen):

 • Käärmeenlumoojatestiin tarvitset kiemurteluun taipuvan pitkän lelun esim. Yugien Jättitoukka on valloittava mulkosilmineen. 👀

 • Sulkamaisteritestiin sopivin on lintua muistuttava sulkalelu, mieluiten eettisesti tuotettuja aitoja linnunsulkia sisältävä onkilelu kuten Yugien Toysin Feathery.

 • Ötökkäspesialistitestiin suosittelen pientä äkkiliikkeitä tekevää lelua, esim. tämä Yugien Sulkakorkin saa pompahtelemaan arvaamattomiin suuntiin kuin heinäsirkan.

 • Hiirikissatestiin hiirtä muistuttava lelu on tietysti must! Esim Yugien Hiiri on perinteikkään kissan valinta.


3. Kerää kaikki lelut tietopaikkaan kissan ulottumattomiin

Näin löydät ne testiä tehdessäsi helposti. Onkilelut on hyvä muutenkin säilyttää kaapissa, ettei kissa innostu leikkimään lelulla yksin. Valvomattomana narut muodostavat kuristumis- ja suolistotukosriskin.


Lisää vinkkejä saalistusleikkiin saat ilmaiseksi liittymällä Helskatin uutiskirjeen tilaajiin tästä linkistä: 10 vinkkiä saalistusleikkiin.


Testin suorittaminen

 1. Aloita leikki juuri ennen tavanomaista ruokinta-aikaa.

 2. Testaa yksi saaliseläin per leikkikerta. Tunnelmaa voit lisätä valitsemalla eläimeen sopivan taustamusiikin!

 3. Eläydy rooliisi; muista miten kyseinen saaliseläin liikkuu ja että saaliseläimet pyrkivät piiloon ja karkuun kissalta - eivät rynni kohti.

 4. Pidä silmällä kissan mielenkiintoa. Pyri lopettamaan ennen kuin kissa kyllästyy.

 5. Muista ruokkia kissa leikin jälkeen.


Jos kissa ei innostu leikistä:

 • Jatka lelun liikuttelua muutama minuutti ja juokse välillä lelun kanssa nurkan taakse piiloon.

 • Lopeta leikki eleettömästi; älä turhaudu, säälittele tai kehu kissaa, vaan korjaa leikki pois muina miehinä.

 • Kokeile uudelleen iltavillitysajan tienoilla parin päivän ajan. Kissat ovat usein varautuneita muutosta ja uusia asioita kohtaan. Jos kuitenkin jatkat leikkiä sinnikkäästi, saattaa kissa eräänä päivänä todeta ettei tämä olekaan niin uusi ja outo asia, vaan lähtee mukaan leikkiin.

 • Jos mitään innostusta ei ala kuulua, vika voi olla saaliseläimessä - vaihda leikkityyliä!


Lopuksi: kirjaa muistiin kissasi arvio ohessa olevaan taulukkoon (vinkki: käytä kuvanmuokkaustoimintoa palluroiden värittämiseen).


Arvostelussa kannattaa ottaa huomioon into, jolla kissa lähti leikkiin (vaatiko houkuttelua), leikin kesto ja kissan reaktio seuraavalla kerralla kun tämä kyseinen lelu tulee esiin. Uusintakierros kannattaa ottaa arvostelussa huomioon etenkin, jos lelu tai leikkityyli on kissalle uusi tai kissasi on aranpuoleinen.


Työkirja testin tuloksia varten.
 

Leikkityylit


1. Käärmeenlumooja

Leikkityyli: Saalis luikertelee määrätietoisesti yhteen suuntaan välillä pysähdellen. Katoaa ajoittain huonekalujen tai nurkan taakse, ei hypi tai lennä. Narumainen pitkä lelu.


Taustamusiikkivinkki: Hae Youtubesta viidakon ääniä, esim. “10 Hours of Rainforest Sounds & Relaxing Pet Music”


2. Sulkamaisteri

Leikkityyli: Saalis lennähtelee huonekalulta toiselle. Lentää välillä kissan yli; noin metrin kissan pään yläpuolelta. Sulkakoristeinen onkilelu. Suosi aitoja höyheniä.


Taustamusiikkivinkki: Hae Youtubesta lintujen ääniä, esim. “bird sounds for cats”


3. Ötökkäspesialisti

Leikkityyli: Saalis liikkuu maanrajassa välillä pieniä arvaamattomia pomppuja tehden. Lelu on pieni ja helposti pompoteltavaa materiaalia.


Taustamusiikkivinkki: Hae Youtubesta ötököiden ääniä, esim. “Cat TV: 1 Hour of Night Forest Sounds, Crickets”


4. Perinteinen hiirikissa

Leikkityyli: Saalis piileskelee paperipussissa/pahvilaatikossa, huonekalujen takana tai maton alla. Liikkuu maata pitkin pienin pyrähdyksin. Hiiren kokoinen ja muotoinen lelu.


Taustamusiikkivinkki: Hae Youtubesta hiirten ääniä, esim. “mice sounds for cats”


 

Testin tulokset


Mikä saaliseläin oli kissasi mielestä paras? Ota kuva kissastasi tämän leikin tiimellyksessä ja postaa se instagramiin. Samalla levität tietoa virikkeellistämisen tärkeydestä (ja hauskuudesta!). 😻


1) Postaukseen voit halutessasi käyttää alta löytyviä kuvapohjia; lisää vain kissasi kuva, sen alle nimi ja arvostelu (montako tähteä ja mitä kissasi leikistä tuumasi).


2) Käytä #kissaniammatti -tunnistetta, tägää @helskatti.fi ja @lemmikkitarvikeyugie ja vertaile kissakavereiden tuloksia.


Jatkossa käytä hyödyksesi kissasi saaliseläinmieltymyksiä sekä oppimiasi leikkitekniikoita. Parhaat hyödyt kissasi saa, kun tarjoat sille mahdollisuuden ohjattuun saalistusleikkiin päivittäin. Mieluiten kahdesti päivässä ja säännöllisinä aikoina; kissat kun rakastavat rutiineja.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page