top of page

Miksi kissa pissaa sänkyyn?

Päivitetty: 2. heinäk. 2023


Tässä jutussa kerron sinulle miksi kissat joskus pissaavat sänkyyn ja mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Jos et ole lukutuulella, voit katsoa tiivistetyn videon aiheesta täältä.


Sänky on ehkä kurjin paikka mistä voi löytää kissanpissan. Kannattaa muistaa, että oli syy mikä tahansa, niin kissasi perimmäinen tarkoitus ei ole pahoittaa sinun mieltäsi. Yleinen sanonta on, että kissat “osoittavat mieltään”, kun ne virtsaavat vääriin paikkoihin. Tämä on totta ja tarua. Tarua siksi, että kissa eläimenä ei ole kykenevä laskelmoivaan tahalliseen ilkeilyyn. Totta siksi, että kissa yrittää osoittaa sinulle, että sillä ongelma.


Pissat sängyllä ovat ennemminkin hätähuuto kuin keskisormen näyttö sinulle.


Sänkyyn pissaamisen taustalla on tavallisimmin joku näistä kolmesta:

  1. Sairaus tai kipu

  2. Viestiminen virtsaamalla

  3. Hiekkalaatikko-ongelma


1. Sairaus tai kipu


Laatikolla asioidessa tuntuva kipu tai lisääntynyt virtsaamistarve voivat johtaa väärään paikkaan virtsaamiseen. Kissa yhdistää kivun hiekkalaatikkoon ja siksi alkaa etsiä muita virtsaamisen soveltuvia paikkoja. Lisääntynyttä virtsaamista aiheuttavien sairauksien kohdalla voi käydä niin, että kissa ei joko ehdi vessaan tai sairauden vuoksi laatikko likaantuu aiempaa nopeammin eikä enää miellytä kissaa.


Sänky valikoituu monesti kohteeksi, koska se on pehmeää ja imukykyistä materiaalia. Lisäksi sänky tuoksuu omistajalta, mikä tuo lohtua kivuista kärsivälle kissalle. Sängystä on yleensä myös hyvät näköalat ympäristöön, mikä miellyttää kissoja. Luonnossa kissat asioivat yleensä aukeille paikoille, joista ne voivat havaita mahdollisesti lähestyvän vaaran kauempaa.


Kipua aiheuttavia sairauksia ovat mm.


Lisääntynyttä virtsaamista aiheuttavia yleisimpiä sairauksia ovat:

  • krooninen munuaisten vajaatoiminta

  • diabetes eli sokeritauti


2. Viestiminen virtsan avulla


Kissat viestivät keskenään hyvin paljon hajujen kautta. Hajuviestejä ne voivat jättää puskemalla, raapimalla, virtsaamalla ja ulostamalla. Sänkyyn virtsaaminen läheisen ihmisen paikalle yleensä viestii siitä, että kissa kokee epävarmuutta suhteessaan tähän ihmiseen.


Kenties olette olleet tavallista enemmän erossa muuttuneiden työaikataulujen, reissun tai uuden harrastuksen myötä. Tai ehkä olet torunut kissaa tai jokin arjessa vie huomiotasi aiempaa enemmän. Pissaamalla paikalle, jossa tuoksusi on voimakkaimmillaan, kissa pyrkii sekoittamaan hajujanne ja siten tyynnyttämään itseään.


Pissatessaan uuden perheenjäsenen paikalle, kissa viestii epävarmuuttaan tämän kissan silmin kutsumattoman vieraan suhteen ja pyrkii omilla konsteillaan parantamaan tätä suhdetta.


Sänkyyn virtsaaminen voi olla myös viesti kissojen välisestä konfliktista. Reviirikiistat joko perheen omien tai ikkunan takana vilahtelevien naapurin kissojen välillä voivat laukaista merkkailua. Samassa taloudessa asuvien kissojen välillä resurssipula on yleinen syy reviirikiistoihin. Esimerkiksi hiekkalaatikoiden määrä voi olla kissan silmin liian vähäinen tai kenties joku kissoista vartioi reittiä hiekkalaatikolle.


Mikä tahansa kissalle stressiä tuottava asia voi laukaista siinä epävarmuuden tunteen ja tarpeen hakea lohtua tärkeän ihmisen tuoksusta. Kissan luonne vaikuttaa tähän paljon. Toisilla hyvinkin pienet asiat kuten uudet huonekalut voivat olla stressin aihe. Muita esimerkkejä ovat muutto, remontti, eläinlääkärissä käynti, omistajan henkinen tai fyysinen sairastelu, muutokset aikatauluissa tai uudet perheenjäsenet.


Usein stressi on monen tekijän summa ja viimeisin muutos vain se korsi joka katkaisee kamelin selän. Lisää kissan stressistä ja sen hoidosta voit lukea ilmaisesta e-kirjastani täältä.


3. Hiekkalaatikkoon liittyvät ongelmat


Kissat ovat usein hyvin tarkkoja siitä mihin ne haluavat tarpeensa tehdä. Kuten me ihmisetkin. Monet meistä valitsevat mieluummin kesätapahtumissa puskapissan kuin haisevan bajamajan. Toisille taas hotelli helpotuksen miellyttävyydellä ei ole niin suurta merkitystä. Niinpä hiekkalaatikkoon liittyvät ongelmat ovat kissakohtaisia, mutta lisääntyvät selvästi jos kissoja on enemmän kuin vessoja tai hiekkalaatikon siisteys välillä unohtuu.


Monikissatalouksissa hiekkalaatikon siisteystaso voi alkaa heiketä aiempaa nopeammin, jos jollain kissoista virtsaaminen on lisääntynyt tai suolistovaivoja. Kissojen halukkuus jakaa hiekkalaatikko toisen kissan kanssa voi muuttua, kun kissa tulee henkisesti aikuiseksi ja siten reviiritietoisemmaksi noin 2-3-vuotiaana.


Siisteyden lisäksi laatikon ahtaus, sijainti ja materiaali voivat nyppiä kissaa. Laatikon tulisi olla mielellään kanneton ja 1,5-kertaa kissan pituinen. Laatikoita tulisi olla yksi joka asuinkerroksessa ja sijainnin tulisi olla rauhallinen, mutta kuitenkin helposti saavutettavissa.


Monikissatalouksissa vessoja tulisi olla yksi enemmän kuin kissoja. Hajustetut hiekat, suuri raekoko tai murenevien paakkujen vuoksi vaikeutunut puhtaanapito voivat olla syynä mukavamman pissapaikan etsimiseen.


Lisää hiekkalaatikoista ja vääriin paikkoihin virtsaamisesta voit lukea toisesta blogitekstistäni täältä.


YhteenvetoMitä teet, jos kissasi pissaa sänkyyn?

1. Käytä kissa eläinlääkärissä

2. Jos fyysistä vikaa ei löydy, pureudu käytösongelmaan:


a) Jos epäilet, että ongelma johtuu stressistä, lue e-kirjani sen selättämisestä.


b) Stressiä vähentävät keinot voivat auttaa myös, jos ongelma on kissan ja ihmisen välisessä suhteessa. Lisäksi, jos mahdollista, kissan ruokinta ja leikitys kannattaa antaa tämän ihmisen vastuulle. Positiivinen kissan ehdoilla tapahtuva kanssakäyminen ja torumisen välttäminen parantavat suhdetta. Nykytiedon valossa kissan käyttäymistä kannattaa muokata positiivisen vahvistamisen eikä torumisen tai muun rankaisun kautta.


c) Jos epäilet, että syynä on hiekkalaatikko-ongelma, niin laita kissakäymälä kuntoon tämän jutun ja toisen blogitekstini “Kissa pissaa väärään paikkaan - miksi ja mitä teen?” vinkkien avulla.


Jos nämä eivät auta tai haluat nopeammin päästä ongelmasta eroon, voit aina varata ajan etäkäytösterapiaan minulle!


Kauniita unia, oman kissan kuvia!


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page