top of page

Näin laihdutat onnistuneesti ylipainoista kissaasi

Päivitetty: 29. heinäk.



Kissan laihduttamisen voi tehdä hyvin, huonosti tai hyvin huonosti. Tässä jutussa kerron sinulle mitä asioita kannattaa huomioida, jotta onnistut kissasi laihduttamisessa parhaalla mahdollisella tavalla. Artikkelin lopusta voit myös ladata maksuttoman oppaan, jonka avulla vältät/tunnistat 5 yleisintä virhettä, joita ylipainoisen kissanomistajat tekevät.

Kun kissaa laihdutetaan hyvin, se tarkoittaa, että kissa ja omistaja voivat mahdollisimman hyvin koko laihdutusurakan ajan. Hyvän laihdutuksen tunnistaa myös siitä, että tulokset ovat pysyviä.


Huono laihduttaminen tarkoittaa sitä, että kissaa yritetään laihduttaa, mutta tuloksia ei synny tai ne ovat vain hetkellisiä ja kissa pulskistuu pian uudelleen. Hyvin huono laihduttaminen tarkoittaa sitä, että laihduttaminen tehdään kissan terveyden kustannuksella.

Hyvin toteutettu laihdutussuunnitelma huomioi kissan ja omistajan kokonaisvaltaisesti. Tähän kuuluvat:

I) Ruokinta = ruoan määrä, laatu ja ruokintatapa

II) Aktivointi = kissalle luontainen tapa liikkua

III) Ihminen = omistajan kokemat haasteet

IV) Muut kissat = monikissatalouden tuomat haasteet

V) Pysyvä muutos = kerralla kuntoon

Muut kissat ja Pysyvä muutos ovat asioita jotka tulee huomioida jokaisessa laihdutussuunnitelman kohdassa. Jos sinulla on vain yksi kissa, niin asiat ovat huomattavasti yksinkertaisempia. Monikissataloudessa tulee huomioida myös muiden kissojen hyvinvointi yhden laihduttaessa.


Pysyvällä muutoksella taas tarkoitan sitä, että laihdutussuunnitelma kannattaa tehdä niin, että pystyt noudattamaan sitä kauemmin kuin pari viikkoa. Tutkimuksen mukaan 46 % kissoista alkaa lihomaan uudelleen laihdutuskuurin jälkeen. Kissan hyvinvoinnin ja oman mielenterveytesi vuoksi suosittelemaan tekemään pysyviä muutoksia kissan elintavoissa, jotta ette joutuisi tähän rumbaan toistuvasti.


Kaikki lähtee oikeasta ruokinnasta


Oikeanlainen ruokinta tarkoittaa oikeaa ruokamäärää, laihdutukseen sopivaa ruokaa ja luonnonmukaista ruokintatapaa.


Oikea ruokamäärä


Kissalle kertyy ylipainoa ihan samoista syistä kuin ihmiselle; kaloreja eli energiaa tulee liikaa suhteessa kulutukseen.

Laihduttavan kissan ruokinnassa tulee vähentää kaloreja sen verran, että kissa alkaa laihtua. Sopiva tahti on 1-2% viikossa. Jotta painonpudotus olisi hallittua, sinun tulee laskea sopiva ruokamäärä ja punnita sekä ruokaa, että kissaasi.

Sopiva ruokamäärä riippuu kolmesta asiasta:

  1. Kissasi ihannepainosta

  2. Kissasi yksilöllisestä ja olosuhteista riippuvaisesta aineenvaihdunnasta

  3. Laihdutukseen valitsemasi ruoan energiapitoisuudesta


Aluksi sinun täytyy siis määrittää mitä kissasi kuuluisi painaa. Tähän voit pyytää ammattilaisen arviota eläinlääkärikäynnin yhteydessä tai arvioida ylipainon määrää itse.



Itsearvioinnissa kannattaa katsoa painoluokkataulukoita. Tässä yksi esimerkki. Lisäksi sinun tarvitsee punnita kissasi.



Tutkimusten mukaan omistajat ovat usein hieman ylioptimistisia arvioidessaan kissansa painoluokkaa ja arvioivat myös ihannepainon yläkanttiin. Kannattaakin katsoa kissaa ja painotaulukoita yhdessä toisen perheenjäsenen tai ystävän kanssa. Laihdutuksen sopiva ruoka Mikä tahansa ruoka ei sovi laihduttavalle kissalle. Laihdutukseen valitun ruoan tulee olla riittävän proteiinipitoista ja ravinnerikasta, jotta vähempi ruokamäärä riittää täyttämään kissan ravitsemukselliset tarpeet.


Laihdutus on pitkä, yleensä kuukausien tai jopa vuosien mittainen projekti. Siinä ajassa kissasi elimistö saattaa ajautua puutostiloihin ellet huolehdi oikeanlaisesta ravinnosta.

Lisäksi ruoan tulee olla maistuvaa, siitä tulisi ilmetä sen sisältämä energiamäärä ja sen pitäisi pystyä pitämään kissasi kylläisenä mahdollisimman pitkään.

Luonnonmukainen tapa ruokkia kissaa


Luonnossa kissa syö 10-20 pientä ateriaa päivässä, joiden eteen se joutuu tekemään töitä. Lemmikkikissalla on usein 2-3 ateriaa tai vapaa pääsy aina täytetylle kuivaruokakupille. Kumpikaan näistä ei ole kissalle luontainen tapa syödä.


Kissalle on luontaista:

  • Syödä yksin

  • Syödä usein ja vähän kerrallaan

  • Saalistaa ennen syömistä

Luonnossa kissa ei jaa saalistaan. Lemmikkikissoja ruokitaan harmillisen usein lähekkäin tai jopa samasta kupista. Tämä on kuitenkin kissoille hyvin stressaava tapa syödä. Vaikka sinusta näyttäisi, että kissa ihan mielellään siinä syö kaverin kanssa, niin totuus on usein toinen.


Kissa harvoin hyväntahtoisuuttaan antaa toisen syödä omalta lautaseltaan, vaan kyseessä on yleensä vahvemman oikeus, jolla dominoiva kissa ajaa toisen pois. Mitä selvempi ja vakiintuneempi tämä arvojärjestys on, sen vähäeleisempää on väistämistilanne.

Niinpä kissat eivät yleensä tässä kohtaa sähise tai tappele, vaikka niitä ahdistaisi. Ja yleensä molemmat osapuolet ovat ahdistuneita. Muiden kupeille säntäilevä “ahmatti” on huolissaan siitä loppuuko ruoka kesken ja väistymään joutuva kissa ahdistuu, kun se joutuu luopumaan sille tärkeästä resurssista eli ruoasta.

Vaikka sinä tiedätkin, että ruoka ei ole loppumassa kesken ja “ahmatin” vyötärönympärys saattaa vihjailla samaa asiaa, kissa ei sitä tiedä.

Ruoanloppumispelkoon voi johtaa:

  • Ruokkiminen liian harvoin

  • Tunnesyöminen

  • Kissojen huono ryhmähenki & resurssivaje


Kissojen tunnesyömistä on tutkittu aivan liian vähän, mutta todennäköisesti sillä on iso rooli ylisyömisessä ja ylipainon kehittymisessä. Tunnesyömisestä lisää täällä.

Kissa ei jaa saalistaan, mutta jakaa reviirinsä ja sen resurssit helpommin omaan ryhmäänsä eli “kissalaumaansa” kuuluvien kesken. Ryhmän ulkopuolisten kanssa kissa ei haluaisi jakaa mitään. Jos kissasi ei koe muita perheen kissoja omaksi ryhmäkseen, sillä on suurempi tarve taistella ruoasta.

Saman ryhmän jäsenet tunnistaa siitä, että ne pesevät toisiaan ja nukkuvat kylki kyljessä. Toki kissakaverit nukkuvat välillä myös erillään, mutta jos ne nukkuvat aina esim. saman sängyn eri puolilla eivätkä koskaan pese toisiaan, niin kyseessä on todennäköisimmin vain olosuhteiden pakosta saman reviirin jakavat kissat eikä aidot kaverukset.

Aktivointia tehdään mielenterveyden vuoksi


Kissa ei kuulu niihin lajeihin, joiden painoa voidaan pudottaa liikuntaa lisäämällä. Kissa on sprintteri eikä maratoonari. Sen saalistustaktiikka perustuu väijymiseen ja nopeaan hyökkäykseen. Niinpä kissan aktivoiminen pari kertaa päivässä ei tuota merkittävää lisää energiankulutukseen, vaan laihduttaminen perustuu enemmän kalorien eli syömisen rajoittamiseen.


Siitä huolimatta aktivointi on tärkeä osa kissanlaihduttamista, sillä -

Aktivointi:

  1. Vähentää tylsistymisestä tai masennuksesta johtuvaa liikasyömistä

  2. Vähentää kerjäämistä ja ruoan varastelua

  3. Auttaa purkamaan stressiä

  4. Parantaa kissojen keskinäisiä välejä

  5. Syventää sinun ja kissasi välistä suhdetta

  6. Kiihdyttää aineenvaihduntaa

Kaiken takana on ihminen, joka ihanasti rakastaa?


Ihmiset ovat kautta aikojen ruokkineet eläimiä ja tulleet siitä onnellisiksi. Ja me ajattelemme tekevämme myös ruokitun eläimen onnelliseksi. Kuitenkin liioiteltuna tämä hyväntahdonele on myös se, joka johtaa monen kissan liikalihavuuteen ja ennenaikaiseen kuolemaan.


Kissan hemmottelu herkuilla johtaa myös usein tilanteeseen, jossa kissa oppii kerjäämään mitä ärsyttävimmillä tavoilla ja hemmottelu muuttuukin hyssyttelyksi. Kissa lahjotaan ruoalla lopettamaan ärsyttävä käytös ja samalla opetetaan sille, että ärsyttäminen todellakin kannattaa.


Olemme siis syyllisiä, quilty as charged. Mikä avuksi?


Olen itsekin aiemmin syyllistynyt tämän kohdan unohtamiseen. Monen kissan kohdalla eläinlääkärin neuvo laihdutukseen on “anna vähemmän ruokaa” tai “anna laihdutusruokaa”. Neuvo on kyllä pätevä, mutta ehkä sinulle mahdoton noudattaa. Psykologisista syistä.


Avuksi tarvitset keinoja kerjäämisen ja siihen liittyvän normaalin, vaikkakin epämiellyttäväksi koetun, käyttäytymisen kitkemiseksi.


Motivaatio


Lisäksi täytyy muistaa, että laihduttaminen vaatii sinulta aikaa ja vaivaa. Ihmisinä olemme taipuvaisia luistamaan kaikesta epämukavasta, joten sinäkin saatat tarvita apua motivaation ylläpitämiseksi. Sinulla voi olla korkea motivaatio aluksi saada kissasi laihtumaan, mutta kun tulee se suden hetki jolloin kissasi huutaa ruokaa neljältä aamuyöllä - oletko vielä motivoitunut?


Entä työpäivän jälkeen. Jaksatko punnita pullukan ruoka-annoksen ja vahtia kissojesi ruokailua, jotta extraruokaa ei heru – oletko vielä motivoitunut?


Motivaation puute ei tarkoita, ettetkö haluaisi laihduttaa kissaasi. Se tarkoittaa haluatko laihduttaa kissaasi niin paljon, että oikeasti teet töitä sen eteen. Silloinkin, kun ei huvittaisi.

Motivaatiota voidaan lisätä mm. opettelemalla ajattelemaan hiukan eri tavalla eli muokkaamalla ajatuskehiäsi, vertaistuen avulla sekä keskittymällä taklaamaan eteen tulevia haasteita (kuten se neljältä aamuyöllä ruokaa huutava kissa tai krooninen aikapula). Myös vertaistuki auttaa pysymään motivoituneena.


Kertaus

Hyvin toteutettu laihdutussuunnitelma huomioi kissan ja omistajan kokonaisvaltaisesti. Tähän kuuluvat:


😺 Ruokinta = ruoan määrä, laatu ja ruokintatapa

😺 Aktivointi = kissalle luontainen tapa liikkua

😺 Ihminen = omistajan kokemat haasteet

😺 Muut kissat = monikissatalouden tuomat haasteet

😺 Pysyvä muutos = kerralla kuntoon


Haluatko kuulla lisää kissaystävällisen laihdutuksen saloja? Opi alle 10 minuutissa välttämään 5 yleisintä virhettä, jotka hidastavat kissan laihduttamista ja tekevät siitä jopa vaarallista. Kokosin nämä maksuttomaan oppaaseen, jonka löydät alla olevasta linkistä! 👇



0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page