top of page

Kissojen (uudelleen) tutustuttaminen

Päivitetty: 18. heinäk. 2023


Tämä ohjeeni sisältää tärkeää vaihe vaiheelta opastusta sinulle, mikäli olet hankkimassa uutta kissaa entis(t)en kaveriksi tai sinulla on jo useampi kissa, mutta ne eivät tule toimeen keskenään.


Kissa on hyvin reviiritietoinen. Luonnossa villikissat eivät hyväksy vieraita kissoja alueelleen. Poikkeuksena on ympäristö, jossa on ruokaa ja muita resursseja yllin kyllin. Tällöin kissat saattavat jakaa ajallisesti ulko-osia reviiristään eli tietty alue on toisen käytössä aamulla ja toisen käytössä illalla. Tästä jakosuhteesta ne viestivät feromonien avulla eli käytännössä virtsaamalla, raapimalla ja poskiaan hankaamalla sopiviin kohteisiin. Hajumerkkien avulla vältellään muiden kissojen kohtaamista.


Kaupunkien kulkukissapopulaatioissa harmoniaan taas vaikuttaa varhainen sosiaalistaminen. Kissat ovat jo pennusta asti tottuneet elämään kissatiheällä alueella.


Uuden kissan hankkiminen

Uuden kissan päästäminen suoraan toisen kissan reviirille on venäläistä rulettia. No ei siinä ruumiita tule, mutta pahimmassa tapauksessa kissoista tulee verivihollisia ja sinä joudut luopumaan toisesta.


Kissa ahdistuu suunnattomasti, kun sen reviirille paukahtaa varoittamatta vieras kissa. Riippuu kissan itsetunnosta yrittääkö se kaikin keinoin ajaa tunkeilijan pois vai piiloutuuko se itse kauhuissaan.


Ei auta, että silität uutta kissaa ja sanot vanhalle, että tässä on meidän uusi perheenjäsen. Kissan silmissä näyttää vain siltä, että se joutuu nyt taistelemaan myös sinusta.


Usein käy niin, että kissat sähisevät päivän pari ja sitten näyttävät hyväksyvän toisensa. Harvoin niistä kuitenkaan tulee tällä metodilla hyviä ystäviä, ellei kyseessä ole kaksi kissanpentua tai pentu ja aiemmin muihin kissoihin hyvin tottunut aikuinen kissa.


Alkushokin jälkeen kissat voivat tyytyä elämään rinnakkain. Kuin toisiaan ärsyttävät kämppäkaverit; fyysistä tappelua ei ehkä näy, mutta kumpikaan ei juuri nauti yhteiselosta.


Oikea tapa tuoda uusi kissa perheeseen on alkueristyksen kautta. Jos asut yksiössä tai eristystilan järjestäminen muuten on mahdotonta, mieti tarkkaan ennen kuin otat uuden kissan. Kaipaako vanha kissasi todella kaveria? Onko se tottunut muihin kissoihin? Onko uusi kissa tottunut muihin kissoihin? Pentukissa on yleensä helpoin totutettava, mutta jos vanha kissasi on jo iäkäs se ei välttämättä innostu riehakkaasta pennusta.


Jos kissat eivät pidäkään toisistaan, ne tarvitsevat runsaasti tilaa. Mahtuuko asuntoosi mahtuu kummallekin omat minireviirit, jollei alkueristyskään onnistu?


Tiedän, että sinun tarkoituksesi on tuoda uuden kissan myötä iloa eikä stressiä perheeseesi. Siispä käytä muutama viikko kissojen asteittaiseen toisiinsa totuttamiseen. Kissojen elinikäinen ystävyys on tuon vaivan arvoinen.



Tappelupukarien uudelleen tutustuttaminen

Uudelleen tutustuttaminen on yleensä paikallaan, mikäli tappelut ovat päivittäisiä. Sen lisäksi tulee huomioida riittävät resurssit ja pohtia tappeluiden taustalla olevaa syytä. Kerron enemmän kissojen välisistä tappeluista täällä.


Uudelleen tutustuttaminen vaihe vaiheelta


1. Esivalmistelut

Kissojen toisiinsa tutustuttaminen alkaa niiden eristämisellä. Tätä varten tarvitset kummallekin kissalle oman huoneen tai sitä isomman alueen, josta ei pääse näkemään toista kissaa. Kissojen välissä tulee siis olla suljettava ovi.


Hyvä eristyshuone on riittävän iso, jotta kissan vessan, vesikupin ja ruokintapaikan saa erilleen. Huone tulee olla rauhallinen (ei esim. pyykkikonetta) ja sellainen, jossa itsekin mielelläsi vietät aikaa kissan kanssa. Eristettävän kissan huoneeksi ei kannata valita toisen kissan lempipaikkaa.


Järjestä kummankin alueelle kaikki kissalle tärkeä ja tarpeellinen. Vähintään: hiekkalaatikko, vesi- ja ruokintapisteet, piilopaikka, pehmeä nukkumapaikka, leluja, raapimis- ja kiipeilymahdollisuuksia. Älä unohda ihmisen seuraa eli anna kahden keskistä laatuaikaa kummallekin kissalle mahdollisimman tasapuolisesti.


Odota, että kumpikin kissa tottuu uusiin järjestelyihin. Huomaat sen siitä, että kissa käyttäytyy ja ottaa kontaktia sinuun normaalisti. Sitten voit aloittaa uudelleen tutustuttamisen. Tutustuminen alkaa positiivisten sokkotreffien myötä, jatkuu hajun vaihtona ja vähitellen aletaan raottaa ovea.


Muista koko prosessin ajan positiivisen vahvistamisen voima. Kun kissat toistensa haju- tai näköetäisyydellä käyttäytyvät rauhallisesti ja positiivisesti, muista kehuin, herkuin ja/tai silityksin palkita niitä. Jätä negatiiviset mielenilmaukset (sähinä, murina, pakeneminen) huomioimatta. Ne ovat kuitenkin merkki siitä, että etenet liian nopeasti. Palaa askel tai pari taaksepäin.


Osittaisen näköyhteyden tarjoamiseen tarvitset joko oven raolleen lukitsevaa hakaa, lapsi/koiraporttia tai hyönteisverkko-ovea siinä kohtaa kun kissat jälleen voivat nähdä toisensa.


On tärkeää tehdä tutustuttaminen asteittain. Liian nopea eteneminen voi johtaa tappeluihin, jolloin koko homma pitää aloittaa alusta.


Jos kissasi eivät ole tottuneet valjaisiin, niin aloittaisin niiden käytön treenaamisen heti. Valjaat auttavat myöhemmin, kun testataan voiko kissat päästää jo samaan tilaan. Valjaista saa ohjattua kissat kauemmas toisistaan, jos käytös muuttuu aggressiiviseksi.


2. Sokkotreffit

Ala ruokkimaan kissat suljetun oven luona. Ne siis eivät näe, mutta kuulevat ja haistavat toisensa hallitussa ympäristössä positiivisen tapahtuman (= ruoka) aikana. Jos perheessäsi on useampi kissapalvelija käytettävissä, voitte myös järjestää yhtäaikaisia leikkihetkiä suljetun oven kummallakin puolen.



3. Hajujen vaihto

Hajuja voi vaihtaa kahdella tapaa.

  1. Reviirien vaihto

  2. Ryhmähajun siirto

Kissat viestivät feromoneilla. Ne ovat kemiallisia viestinviejä molekyylejä, joita erittyy ihon rauhasista. Positiivisia feromoneja erittyy etenkin kissan poskista, kun se puskee tyytyväisenä jotain sille mieluisaa asiaa. Näillä hyvänmielenferomoneilla sinun on tarkoitus merkata kissat toistensa puolesta ja sekoittaa niiden hajut yhteiseksi ryhmähajuksi, jotta kissojen olisi helpompi hyväksyä toisensa.


Reviirien vaihto

Kun ruokailut oven luona ovat sujuneet pari päivää positiivisissa merkeissä, voit alkaa reviirien vaihtoon. Kissat siis vaihtavat reviirejä pariksi tunniksi kerran päivässä. Jos kissat vaikuttavat hermostuneilta, voi aika olla alkuun lyhyempikin. Kissat eivät saa nähdä toisiaan vaihdon aikana. Jos jompi kumpi kissa on tottunut kuljetuskoppaan, voit laittaa sen siirron ajaksi siihen ja peittää kopan ennen ohitustilannetta. Jos sinulla on useita huoneita tai apukäsiä niin voit suorittaa vaihdon ilman koppaakin.


Ryhmähajun siirto eli sukkaterapia

Jos olet ottanut uuden kissan, niin aloita viemällä alkuperäisen (kissa A) hajua uuden kissan (kissa B) alueelle. Jos kyseessä on tappelupukarien uudelleen totutus ja tiedät kumpi kissa aloitti tappelut (kissa A) niin aloita viemällä sen kissan hajua toisen kissan (kissa B) reviirille. Tämän voi tehdä sukan tai pienen pyyhkeen avulla. Esimerkissä puhun sukasta.

  1. Ota puhdas oma sukkasi ja harjaa A:n poskia ja päätä, mikäli se on halukas silitettäväksi. Älä silitä väkisin; negatiivisella mielellä olevasta kissasta siirtyy negatiivista hajua sukkaan.

  2. Vie sukka B:n alueelle. Laske sukka lattialle ja tarkkaile miten kissasi siihen suhtautuu. Kehu kissaasi, jos se vaikuttaa positiivisen uteliaalta sukkaa kohtaan. Mikäli sukan haju saa kissan karvat nousemaan pystyyn tai se lähtee äkkiä pois sukkaa haistettuaan - älä tee mitään. Jatka tätä kunnes kissa ei enää reagoi sukkaan negatiivisesti.

  3. Nyt voit jättää A:n tuoksulla varustetun sukan käteesi ja koittaa varovasti antaisiko B silittää itseään sukalla. Pysyttele pään seudulla ja pidä hetki lyhyenä. Jatka näin vähintään pari päivää ja pikkuhiljaa pidennä silittelyhetkeä.

  4. Aloita hajuliikenne toiseen suuntaan. Nyt B:hen on sekoittunut jo hiukan A:n hajua. Ota puhdas sukka ja jätä se päiväksi B:n makuupaikalle. Marinoitumisajan jälkeen vie sukka A:n alueelle ja jatka kuten kohdassa 2).

  5. Kun pääset taas kohtaan neljä, voit aloittaa hajun edestakaisen siirtelyn. Tässä voit käyttää edelleen sukkaa tai vaihtaa harjaan. Silitä ensin A:ta, siiten B:tä ja lopuksi taas A:ta.

Jatka hajunsiirtoa päivittäin, kunnes uudelleen tutustuminen on onnistunut kokonaan ja kissat kenties itse alkavat pestä toisiaan. Näin ei kuitenkaan aina käy ja silloin sinun on parasta ottaa hajunsiirtovastuu pysyvästi.


4. Oven raottaminen

Kun sokkotreffit sujuvat hyvissä merkeissä, voitte kokeilla kissojen ruokkimista pienen näköyhteyden avulla. Näköyhteys tulee olla sellainen, että kissat eivät vahingossakaan pääse toistensa kimppuun. Muuten treffit suoritetaan kuten edellä eli ruokinta- tai leikkihetken aikana. Aloita mahdollisimman etäältä ja tuo pikkuhiljaa seuraavina päivinä kissoja lähemmäs ovea syömään/leikkimään.


Mikäli käytössä on hyönteisovi tai koiraportti, peitä se aluksi suurimmalta osin lakanalla tai pahvilla ja vähitellen suurenna näköaukkoa. Koiraportin kanssa kannattaa peittää oven yläosa pahvilevyllä, jottei kissat hyppää yli tai voit itse seisoa tapaamisen ajan portinvahtina kissojen välissä.


Kun kissat ovat onnistuneesti saatu syömään noin metrin etäisyydellä toisistaan, voit alkaa pikkuhiljaa kasvattaa kurkistusaukon kokoa, kunnes aukko on koko oven levyinen. Tässä kohtaa on jo hyvä totuttaa kissat siihen että treffeille tullaan puku eli valjaat päällä.


Sitten on aika poistaa turva-aita eli kissat tuodaan syömään ja/tai leikkimään oven luo niin että ovi on täysin auki. Valjaiden narusta vetämällä voit tarvittaessa vetää kissat erilleen ja sulkea oven, mikäli tilanne eskaloituisi. Siinä tapauksessa on edetty liian nopeasti ja on syytä palata taaksepäin pari askelmaa.


5. Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti...

Kun treffit ovat sujuneet joitain päiviä hyvissä merkeissä, voit päästää kissat pieneksi hetkeksi vapaasti liikkumaan toistensa reviireillä. Muista positiivinen vahvistus eli kehu hyvästä käytöksestä. Kasvata vähitellen yhdessäoloaikaa kunnes koet, että kissat voi turvallisin mielin jättää kokonaan yhteiselle reviirille.


Kuinka kauan kissojen totuttaminen kestää?

Valitettavasti mitään normaalia aikarajaa ei ole. Kissat ovat yksilöllisiä. On hyvä varautua, että totutukseen menee vähintään 2 viikkoa. Joillain 2 kuukautta tai kauemmin. Älä yritä nopeuttaa tai oikaista vaiheissa. Todennäköisesti kiirehtiminen päättyy siihen, että joudut aloittamaan alusta.


Muista, että kissa ei tule sanomaan sinulle, että sitä ahdistaa uusi kämppis. Kyllä sitä ahdistaa. Lopulta tämä on lyhyt, mutta hyvin tärkeä vaihe kissasi jopa 20 vuotisessa elämässä.



Mitä jos kissat eivät totu toisiinsa vaikka tein kaiken ohjeen mukaan?

Joskus taustalla voi olla resurssi- tai terveysongelma. Tarkista onko resurssit kaikkien kissojen saatavilla ja käytä kissat eläinlääkärissä. Voit myös varata ajan minulle Helskatin käytösterapiaan ja etsitään ratkaisu yhdessä.



0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page